A bőrnek nagy szüksége van a vitaminokra, antioxidánsokra.

A szervezetnek van saját antioxidáns védelme, amin a vitaminok szedése és a megfelelő táplálékbevitel sokat javít, azonban a bőr rengeteg külső agresszív hatásnak van kitéve, ami egy oxidatív stresszt okoz, ez gyorsítja a bőr öregedését, pigmentfoltok, gyulladások kialakulásához vezethet. Ezért a bőrnek szüksége van a kívülről bevitt vitaminokra, melyek erős antioxidáns hatást biztosítanak, csökkentve nagymértékben a szabad gyökök káros tevékenységét, az oxidatív stresszt.

Nézzük meg melyek a  legfontosabb vitaminok a bőr számára:

A-vitamin – egy igazi anti-aging fegyver

Az A-vitamin, vagy retinol, az egyik legfontosabb vitamin a bőrápolásban. Segít megőrizni a bőr rugalmasságát, és csökkenti a ráncok és finom vonalak megjelenését. Ezen kívül serkenti a sejtek újra termelődését, ami hozzájárul a bőr simaságához és frissességéhez.

C-vitamin – a ragyogóan egészséges bőr kulcsa

A C-vitamin egy erős antioxidáns, ami segít a bőr számára káros szabad gyökök elleni védekezésben. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén termeléshez, amely a bőr feszességéért és rugalmasságáért felel. Csökkenti a pigmentfoltok kialakulását.

D-vitamin a napfényből

A D-vitamin kulcsfontosságú a bőr egészségéhez, mivel segít a kalcium felszívódásában, ami erősíti a bőrt. Ezen kívül a D-vitamin elősegíti a sejtek normális működését és hozzájárul a bőr hidratáltságához. Az optimális D-vitamin szint segíti a kollagén termelést és a fokozza a bőr rugalmasságát. Segít csökkenteni a psoriasis tüneteit, és az irritált, hámló, viszkető bőr kellemetlen tüneteit. Javítja a sebgyógyulás folyamatait.

B-vitaminok – stresszes bőrre

A B-vitaminok, különösen a niacin (B3) és a riboflavin (B2), segítenek a bőr egészségének fenntartásában. Ezek a vitaminok hozzájárulnak a bőr hidratáltságához és védelméhez, valamint segítik a bőr gyógyulási folyamatait.

A B3 vitamin, niacinamid szuper hatékony a bőrfiatalításhoz, mert a bőrbe felszívódva stimulálja azoknak a koenzimeknek a termelődését, (NAD, NADP), melynek koncentrációja csökken a bőr öregedése miatt, ezek a koenzimek szükségesek a keratin, a ceramidok és a kollagén szintéziséhez.

4-5%-os mennyiségben használva bizonyítottan ösztönzi a bőr saját kollagén termelését.

De a zsíros, pattanásos bőröket is kezeli, mert: csökkenti a faggyúmirigyek működését, és csökkenti a pattanásokat okozó propionibacterium acnes baktériumok elszaporodását, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Emellett a  tág pórusokat is kiválóan kezeli, illetve a bőr védőrétegét is erősíti.

E-vitamin – intenzív antioxidáns

Az E-vitamin erős antioxidáns, támogatja a bőr védelmét a környezeti hatások ellen, például a napfény és a szennyezés ellen. Emellett javítja a bőr hidratáltságát és segít megelőzni a szárazságot és a bőr kiszáradását. Segít megtartani a bőr nedvességtartalmát.

Egyéb Tápanyagok – Cink és Szelén

A cink és a szelén is kulcsfontosságú ásványi anyagok a bőr egészségéhez. A cink segíti a sejtek regenerálódását és a sebgyógyulást, míg a szelén védelmet nyújt a bőr károsodásai ellen.

Papp Mónika
Kozmetikus, közgazdász

A Vagheggi Magyarország és a The Academy szakmai vezetője

www.vagheggi.hu

www.theacademy.hu